Obecné zásady grilování

Pro někoho je grilování hračka, pro jiné nezvladatelný úkol. Nicméně tak jako tak existují zásady, které by měl pro nejvyšší kvalitu pokrmu dodržovat každý z nás.

V první řadě je potřeba nechat maso vydýchat tak, že jej hodinu před prvním zpracováním vyndáme z obalu, díky tomu nám maso projeví svou přirozenou vůni. Tento postup se týká především masa hovězího, které je v tomto ohledu nejvíce aromatické.Maso je dobré odblanit, nikoliv však se kompletně zbavovat tukové vrstvy.

Máte-li problém s tuhostí masa, pak na něj použijte kyselé šťávy např. z citronu, grepu či vinného octa. Možné je použít i menší množství ovocných šťáv (čerstvý ananas). Tyto šťávy mají vysoký obsah vlastních enzymů, které dělají maso daleko křehčí již během prvních pár hodin marinování. Jeden má rád maso tak, druhý onak, pro je zde pro vás připravený hrubý přehled toho, jak by mělo být maso v jednotlivých sférách připraveno:

KRVAVÝ (VERY RARE)
vnitřní teplota cca 50 °C – 2 minuty z každé strany

MÍRNĚ RŮŽOVÝ (RARE)
vnitřní teplota cca 60 °C – 2,5 minuty z každé strany

RŮŽOVÝ (RARE MEDIUM)
vnitřní teplota cca 65 °C – 3 minuty z každé strany

STŘEDNĚ PROPEČENÝ (MEDIUM)
vnitřní teplota cca 70 °C – 4 minuty z každé strany

PROPEČENÝ (WELL DONE)
vnitřní teplota cca 77 °C – 4,5 minuty z každé strany

VELMI PROPEČENÝ (VERY WELL DONE)
vnitřní teplota cca 82 °C – 5 minut z každé strany

Přejeme dobrou chuť!

Rubriky

Další články z blogu

09. 03. 2017

Jak správně udit

Pokud chceme udit, je určitě dobré znát základní principy této aktivity: Je důležité si uvědomit i tak základní myšlenky, jako že maso vystavujeme kouři.Zde se dá odvodit fakt, že kouř maso vysušuje a zároveň se na mase vytváří vrstva z jednotlivých…

Číst celé
09. 03. 2017

Zásady správného grilování

Grilování je jistá forma relaxace, která každého z nás svým způsobem uklidňuje. Jde o částečné souznění s přírodou, a právě proto bychom měli dbát na správné zásady při zakládání ohně. Nikdy nedopusťte, abyste hoření připravili pouze za pomoci sirek…

Číst celé